04.12.2007 10:30 Wiek: 17 yrs
Kategoria: Rozmaitości

Informacje jak uniknąć zakażenia "ptasią grypą"


Informacje o pojawieniu się tzw. "ptasiej grypy" obiegają od kilku dni polskie media. W związku z potencjalnym zagrożeniem tym wirusem także dla ludzi Minister Rolnictwa wydał rozporządzenie W sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem grypy ptaków. Natomiast GIS określił wytyczne Jak uniknąć zakażenia "grypą ptaków".




ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 1 grudnia 2007 r.
w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem grypy ptaków

Na podstawie art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

§ 1. W związku z wystąpieniem grypy ptaków na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wprowadza się:

1) zakaz:

a) organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem żywych

ptaków,

b) przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży, oferowania do sprzedaży, sprzedaży, dostarczania oraz każdego innego sposobu zbycia żywych ptaków, na targowiskach,

c) utrzymywania kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek, perlic, strusi oraz innych bezgrzebieniowców, gołębi, bażantów i kuropatw na otwartej przestrzeni,

d) pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, do których mają dostęp dzikie ptaki;

2) nakaz odizolowania kaczek i gęsi od innego drobiu.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Marek Sawicki
MINISTER ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI


Główny Inspektor Sanitarny informuje
JAK UNIKNĄĆ ZAKAŻENIA "GRYPĄ PTAKÓW"

  • spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C
  • myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
  • nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci
  • zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania
  • myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
  • pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi
  • przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich

BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ WYDAWANYCH PRZEZ PRZEDSTAWICIELI INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

Andrzej Wojtyła
Główny Inspektor Sanitarny


Ważne informacje w Internecie dot. "ptasiej grypy":

Państwowa Inspekcja Sanitarna

Serwis informacyjny o ptasiej grypie

Serwis informacyjny o ptasiej grypie