01.10.2013 11:13 Wiek: 12 yrs
Kategoria: Imprezy

Zaproszenie na wystawę grzybów

Burmistrz Miasta Działdowo oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie zapraszają na wystawę grzybów leśnych


Burmistrz Miasta Działdowo oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie zapraszają na wystawę grzybów leśnych w dniach 03-04 października 2013 roku.

Wystawa zostanie zorganizowana na Zamku w Działdowie (w starej części), a obejrzeć ją będzie można w godzinach od 10.00 do 14.00.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie  przypomina o podstawowych zasadach zbierania grzybów:

Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych

  • Nie zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce i starych przejrzałych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych,
  • Grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków czy łubianek. W torebkach foliowych, plastykowych wiaderkach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą wytworzyć się substancje trujące i  szkodliwe dla zdrowia
  • Unikać podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne,
  • Nie oceniamy grzybów na podstawie smaku ( np. smak śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma łagodny smak ).
  • Nie wierzymy starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, łożonych do potrawy sporządzonej z grzybów co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków niejadalnych czy trujących

Pamiętajmy, że od wiosny do jesieni owocuje muchomor sromotnikowy, często mylony z gołąbkiem zielonym, kanią lub gąską żółtą, zwaną zielonką. 

Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami.

Już owocniki średniej wielkości tych muchomorów mogą stanowić dawkę śmiertelną.

Objawy, które występują przy zatruciu grzybami:

- Bóle głowy
- Bóle brzucha
- Nudności
- Biegunka

W przypadku wystąpienia tych objawów po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki potrawy, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów należy zabezpieczyć w celu przekazania ich do badania diagnostycznego, które określi gatunek grzyba, który spowodował zatrucie, co pozwoli na szybsze wyleczenie.