Kategoria: Imprezy
Zaproszenie na wystawę grzybów
Burmistrz Miasta Działdowo oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie zapraszają na wystawę grzybów leśnych
Burmistrz Miasta Działdowo oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie zapraszają na wystawę grzybów leśnych w dniach 03-04 października 2013 roku.
Wystawa zostanie zorganizowana na Zamku w Działdowie (w starej części), a obejrzeć ją będzie można w godzinach od 10.00 do 14.00.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie przypomina o podstawowych zasadach zbierania grzybów:
Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych
- Nie zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce i starych przejrzałych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych,
- Grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków czy łubianek. W torebkach foliowych, plastykowych wiaderkach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą wytworzyć się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia
- Unikać podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne,
- Nie oceniamy grzybów na podstawie smaku ( np. smak śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma łagodny smak ).
- Nie wierzymy starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, łożonych do potrawy sporządzonej z grzybów co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków niejadalnych czy trujących
Pamiętajmy, że od wiosny do jesieni owocuje muchomor sromotnikowy, często mylony z gołąbkiem zielonym, kanią lub gąską żółtą, zwaną zielonką.
Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami.
Już owocniki średniej wielkości tych muchomorów mogą stanowić dawkę śmiertelną.
Objawy, które występują przy zatruciu grzybami:
- Bóle brzucha
- Nudności
- Biegunka
W przypadku wystąpienia tych objawów po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki potrawy, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów należy zabezpieczyć w celu przekazania ich do badania diagnostycznego, które określi gatunek grzyba, który spowodował zatrucie, co pozwoli na szybsze wyleczenie.