29.10.2012 08:06 Wiek: 13 yrs
Kategoria: Kultura

"Magia chleba" w Gimnazjum nr 2 w Działdowie

Gimnazjum nr 2 im. Królowej Jadwigi w Działdowie, jako Szkoła Promująca Zdrowie, już po raz trzeci przystąpiło do realizacji ogólnopolskiej kampanii "Tydzień chleba na zakwasie w szkole"


Jej celem jest zwrócenie uwagi na jakość chleba, walory odżywcze chleba na zakwasie i zasady zdrowego odżywiania się. Tegoroczną edycję " Tygodnia chleba na zakwasie" gimnazjaliści obchodzili pod hasłem "Magia chleba". Na uroczystość podsumowującą kampanię, która odbyła się 23 października w hali gimnazjum, przybyli m. in. Pan Bronisław Mazurkiewicz - Burmistrz Miasta Działdowo oraz Pani Teresa Nowakowska - Radna Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W akademii wzięli też udział uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego i jedna z klas Szkoły Podstawowej nr 3 w Działdowie. Szczegółowych informacji na temat wartości odżywczych chleba udzielił ekspert w zakresie żywienia - Pani Małgorzata Dudek z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Działdowie. Przedstawiając ciekawą prezentację, p. Dudek zachęcała młodzież do spożywania chleba pieczonego na zakwasie ze względu na jego walory odżywcze i niską kaloryczność. Gimnazjaliści uświadomili publiczności, że chleb od zawsze darzono wielkim szacunkiem, a ludność wiejska otaczała go wręcz czcią. Bochenek chleba był bowiem ukoronowania ciężkiej, mozolnej pracy rolnika. Prezentacja multimedialna, przedstawiona przez uczniów ukazywała wielomiesięczny trud rolnika, dzięki któremu mógł się on cieszyć" chlebem powszednim". Uczniowie wyjaśnili, że tradycyjny wypiek bochnów chleba nie był łatwy i przebiegał w wielu etapach. Była to czynność niemal magiczna. Podczas prezentacji gimnazjaliści podkreślali również, jak ważną rolę odgrywał chleb w życiu codziennym i w czasie świąt. Młodzież uatrakcyjniła uroczystość prezentując poezję związaną z chlebem oraz utwory wykonane na skrzypcach. Uroczystości towarzyszyła wystawa staropolskich narzędzi, sprzętu związanego z wyrobem chleba oraz przypraw I innych składników do niego dodawanych. Uczniowie, zainspirowani wycieczką do Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku, odtworzyli również wnętrze starej izby.

Po prezentacjach i wykładach nastąpiła oczekiwana przez uczniów degustacja różnych rodzajów chleba, ponieważ wspólne jego spożywanie jest zawsze znakiem gościnności i przyjaźni.

Joanna Piórkowska

przewodnicząca Szkolnego Zespołu Promocji Zdrowia



Nadesłała: Elżbieta Zakrzewska