11.04.2014 09:12 Wiek: 11 yrs
Kategoria: Imprezy

Światowy Dzień Zdrowia w Gimnazjum Nr 2 im. Królowej Jadwigi w Działdowie

Corocznie, 7 kwietnia, na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Promowanie tematyki prozdrowotnej jest jednym z priorytetów Gimnazjum nr 2 im. Królowej Jadwigi w Działdowie


Corocznie, 7 kwietnia, na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Promowanie tematyki prozdrowotnej jest jednym z priorytetów Gimnazjum nr 2 im. Królowej Jadwigi w Działdowie, za co szkoła została wyróżniona Krajowym Certyfikatem "Szkoła Promująca Zdrowie". Ponadto gimnazjum nawiązało współpracę z Polską Akcją Humanitarną i włączyło się w projekt "Aktywne szkoły na rzecz globalnej odpowiedzialności". W związku z tym gimnazjaliści, pod opieką koordynatorek projektu p. Zenony Rosłon i p. Joanny Piórkowskiej, przygotowali międzyszkolną debatę pt. "Otyłość i głód - globalne problemy żywieniowe". W debacie udział wzięli uczniowie i nauczyciele ze  Szkoły Podstawowej nr 3 im. Bronisława Malinowskiego, Szkoły Podstawowej w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Pawła II oraz zaproszeni goście: p. Ewa Ners - Naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia, Kultury i Sportu, p. Jolanta Działak - Pełnomocnik Burmistrza Działdowa ds. Uzależnień, p. Żaneta Szmytka - Bejgiert - lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy, p. Reuben Malulu - nauczyciel j. angielskiego w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Pawła II oraz p. Łukasz Prokopowicz - Asystent Burmistrza Miasta Działdowo ds. Promocji, Zdrowia, Kultury i Sportu.

Pierwsza część debaty poświęcona była tematyce związanej z racjonalnym odżywianiem. Bardzo ciekawą  pogadankę na temat chorób wynikających z niedożywienia i otyłości przedstawiła p. Żaneta  Szmytka - Bejgiert. Dzięki temu młodzi ludzie uświadomili sobie, jak ważna jest właściwa dieta, szczególnie w wieku dojrzewania.  Podsumowując tę część spotkania, uczniowie z Gimnazjum nr 2 przedstawili najważniejsze zasady zdrowego odżywiania.

W drugiej części  gimnazjaliści zwrócili uwagę na to, że na świecie jest bardzo nierównomierny dostęp do żywności. Postawili pytanie: dlaczego w niektórych krajach występuje nadprodukcja żywności  a w innych niedobór?  O dostępie do żywności w krajach afrykańskich w bardzo osobisty sposób opowiedział p. Reuben Malulu, który pochodzi z Kenii. Uczniowie omówili również najważniejsze przyczyny głodu na świecie. Wszystkich uczestników spotkania bardzo poruszył krótki film, obrazujący problemy wynikające z braku żywności na kontynencie afrykańskim. Jedna z uczestniczek  debaty powiedziała:
"Afryka to kontynent, który pomimo tego, że jest oddalony od Europy nie jest nam obcy. Wiedziałam, że sytuacja jej mieszkańców jest bardzo trudna. Jednak dzisiaj kiedy usłyszałam wypowiedź pana Malulu i obejrzałam film o Afryce uświadomiłam sobie, w jakich warunkach muszą  żyć Afrykańczycy. Jednocześnie zdałam sobie sprawę z tego, że wszyscy możemy udzielić im pomocy nawet niewielkim kosztem. Cieszę się, że mogłam wziąć udział w takiej debacie".

Ważną częścią debaty była praca warsztatowa. Uczniowie zastanawiali się nad tym, co my możemy zrobić,  by włączyć się w zwalczanie głodu na świecie. Wśród wielu propozycji znalazły się m.in. zbiórki żywności, przekazywanie 1 % podatku na rzecz organizacji niosących pomoc głodującym czy zapobieganie marnowaniu jedzenia.

Na zakończenie gimnazjaliści zwrócili uwagę na to, że na świecie znajdują się dwa przeciwstawne bieguny światowej gospodarki żywnościowej - otyłość i głód. Ta rzeczywistość ukazuje podstawową prawdę, że choć żywność jest dla życia i zdrowia czymś elementarnym, postrzega się ją jako towar, a nie coś, do czego ma się prawo, a pogoń za zyskiem  przeważa nad troską  o sprawiedliwość i wyżywienie ludzkości.

Oprac. Joanna Piórkowska i Zenona Rosłon